10 Eylül 2011 Cumartesi

Charlie Chaplin : Sessizliğin arkasındaki mizah

Büyük üstat Charlie Chaplin'i günümüzde bilen insanlar artık günden güne azalmakta. Tarihin mizah sayfalarında ismini altın harflerle yazdıran ulu bir sanatçıdır Chaplin. Onun filmleriyle ve sözleriyle anlatmak istedikleri sadece bir kaç basit komik hareket değil içinde derin anlamlar saklı yaşam kesitleridir.
Halk onu Şarlo olarak tanımıştır. Bu ünlü sözü de mizaha verdiği değeri apaçık ortaya koymaktadır.

"komedi ciddiye alınması gereken ciddi bir iştir " 


Ancak bugün bahsetmek istediğim sadece kişiliği değil onun hayatından anlatılan şu kısa kesit:


" tarih 6 aralık 1942... abd, japon savaş ucaklarının yerle bir ettiği pearl harbor baskınında ölenleri anmak için hazırlanmaktadır. o gün çok ünlü bir sanatçı 'amerikanın sesi radyosundan türkiyeye hitaben bir kousma yapacaktır. on binlerce insan radyoları başında bu konusmayı beklemekteydi. spikerin " dostlarımıza ne anlatacaksınız ?" sorusuna "onlara bir hikaye anlatmak istiyorum. bütün ömrümde işittiğim hikayelerin en güzeli ve en hoşu. bu bir nasrettin hoca hikayesidir. !!!
dünyanın bir ucundan yayına katılan ve tüm dünyanın ayakta alkışladıgı bir sanatcıdan nasrettin hoca adını duyanlar radyolarına biraz daha sokulurlar. konuk başlatır anlatmaya : " birgün hoca evinde oturup kahvesini içerken komşusu odun kesmek için ormana gideceğini ve eşeğini bikaç saatliğine ödünc vermesini ister. hoca "eşeğim yok cocuk onunla pazara gitti" yanıtını verdiği sırada eşek ahırdan anırmaya başlar. komsu "be hoca sen sakalından utanmıyor musun ? ne diye yalan söyledin eşek ahırda " deyince hoca " banamı inanacaksın yoksa eşeğe mi ? " karşılığını verir. "

sanatçı bu sözüyle hitleri eşek yerine koymuştur.

bu açıklamayı yapan o büyük sanatçı şarlo lakabıyla anılan charlie chaplin dir ...

sunay akın'dan alıntıdır... 



Şimdi düşününce gerçekte Nasrettin Hoca ile ilgili gerçekte neler biliyoruz. Tüm dünyanın hayatını ezbere bildiği Charlie Chaplin gibi bir şahsiyet bizim bile fıkralarından başka bir şey bilmediğimiz, ilgilenmek istemediğimiz tarihi mirasımızla bu kadar yakından ilgileniyorsa artık geriye söyleyecek ne kalıyor. Yeri geldiğinde " Biz Osmanlının torunlarıyız. Nasrettin Hocaların Yunus Emrelerin torunlarıyız." diyen milletimiz şu an binlerce yabancı sanatçıyı tanrılaştırıp el üstünde tutabiliyor. Belki de Charlie Chaplin'in vermek istediği tek mesaj Hitler'e değildir. Bize de bir kaç kelime söylemek istemiştir.



Not: Adolf Hitler ile aynı yıl aynı gün hatta yaklaşık olarak aynı saatte doğmuştur. tamamen zıt birer hayat felsefesine sahip olan bu iki insanın birbirlerine olan aşırı benzerliği çok şaşırtıcıdır. ayrıca chaplin ve hitler ikilisinin dünyanın en zeki 10 insanı içinde olduğu iddia edilir.

Şehir Işıkları'ndan ( City Lights ) küçük bir kesit:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

eklemek istediğin bir şey varsa çekinme, söyle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...