8 Eylül 2011 Perşembe

Donnie Darko : Garip bir bilimkurgu

Bugün enteresan bulduğum düşündükçe daha kaliteli gelen seksenlerin sonunda geçen bir bilim kurguyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Kahramanımız Donnie Darko adında duygusal problemli bir genç. Psikolojik yardım alan ve her sabah uyandığında kendini umulmadık yerlerde bulan sorunlu bu arkadaşımız bir gün bir tavşanla karşılaşıyor.
Evet, bir tavşan... Düşünüyoruz bilim kurguda tavşanın ne işi var. Başlarda bu tavşan olayını o kadar saçma bulmuştum ki "bu işin sonu dünyayı tavşan istilasından kurtarmak olacak her halde." diye düşünüp yarım bırakmayı dahi kafaya koymuştum ancak film bir noktadan sonra o kadar akıcı oluyor ki bir süre sonra "cidden korkunç bir tavşan" diye rüyama girer diye korkmuştum. Fakat hiçbir şey bizim düşündüğümüz kadar basit değil. Filmin başından sonuna kadar her ayrıntı bizi sonucun mükemmelliğine götürüyor. İlk dakikadan son ana kadar bir seçenekler yığını ve yapılmış seçeneklerin ulaştığı sonuç bizi her bir kareyi düşünmeye itiyor. Eğer bu olmasaydı şu olmayacaktı v.b... Filmin bir diğer garip noktasıysa bana göre, Donnie'yi film boyunca hiç bir kahraman gibi düşünmemiştim. Hatta şu replikten sonra bile:


Sevgilsinin: " Donnie Darko... Bu nasıl bir isim böyle? süperkahraman adı gibi... " diyip,
Donnie Darko´nun şu cevabı vermesi: " sana öyle olmadığımı düşündüren şey ne? "

Filmin başında gördüğümüz o sorunlu delikanlı sevgilisi için bir adam öldürecek noktaya geliyor. 
Bir çok ünlü oyuncunun da aynı film içinde toplanması kaliteyi yükselten bir çıta görevi görmüş. Tabi bu demek değil ünlü oyuncuların oynadığı filmler iyi olmak zorunda.
Filmde Okulun başarılı öğretmeni Drew Barrymore, Donnie Darco ( Jake Gyllenhaal )'nun kız kardeşi rolünde gerçek kardeşi Maggie Gyllenhaal ve Donnie'ye yol gösteren fizik öğretmeni Kenneth Monnitoff rolünde Noah Wyle. Ve bir döneme damgasını vurmuş efsane Patrick Swayze.
Donnie Darko, paralel evrenler, solucan delikleri, telekinezi, astral yolculuk gibi bir çok konuyu içinde barındırıyor. Filmi izleyenlerin %60'i anlamadıklarından tavsiyem izlemeden önce bu kavramları araştırmanız. İyi seyirler...

                         

Bu da korkunç tavşanımız. Adı Frank. Tavşanın da baştan sona kadar olan olay örgüsü içinde önemli bir görevi var. Kaçırmayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

eklemek istediğin bir şey varsa çekinme, söyle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...