30 Ağustos 2011 Salı

Göçebe; Stephanie Meyer'in kaleminden şaşırtıcı bir yapım

Yazıma başlarken başlıktaki şaşırtıcı ifadesine dikkat çekmek istiyorum. Peki ama neden şaşırtıcı? Sebebini şöyle açıklayayım. Stephanie Meyer'i çoğunuz Alacakaranlık ( Twilight ) serisi sayesinde tanıyorsunuzdur. Seriyi okuyanlar bilir. Seri bir vampir çılgınlığını da beraberinde getirmiştir. Serinin gizemli ve karanlık havası gothic tarza da yeni bir bakış getirmişti. Böyle karanlık ve gizemli bir kitabın ardında biz okurların beklediği aynı tarzdan bir şeylerdi. Yani bu kez de gülyabanili cinli bir şey olsaydı yine şaşırmayacaktık. Ancak Meyer kalitesini bir kez daha ortaya koyup ilk seriden arasında uçurumlar olan yeni bir baş yapıta imza attı. Astronomik derecede kaliteli bir yazar olduğunu bizlere göstermek için uzaya da el attı bu tatlı arkadaşımız. 
Biz okurların bildiği gibi bilim kurgunun klişelerinden biri de insanoğlunun dünyayı hak etmediğidir. Her ne kadar bu doğru olsa da bunu tekrar tekrar gözümüze sokmaları yazarlarımızı ayıplatıyor doğrusu. Daima dış dünyadan yeni bir tür gelir ve ' dünyayı kirletiyorsunuz madem, onu bize verin ' der ve savaşı başlatır. Dağdan gelip bağdakini kovar misali gelip de bizi katlettiklerine bakmayın siz, iç dünyalarında gerçekten dünya barışı, çevreyi temiz tutalım, kardeş olalım şeklinde yumuşak sevgi dolu varlıklardır bu uzaylılar. :)
Göçebe'de bu hanın yolcularından birisi. Dış dünyadan gelen çevre dostu uzaylılarımız dünyayı elimizden almakla kalmıyorlar bedenlerimizi de alıyorlar... Temiz iş yapıyorlar anlayacağınız. Daha önce rastlanmamış yeni bir imajla uzaylılarımız her zamankinden daha korkunç ve güçlüler. Ama böyle dediğime aldırmayın çünkü bu uzaylılar korkunç oldukları kadar insaflı, akıllı ve hassas ruhlar. İşlerini büyük bir titizlikle yapıyorlar. Böyle bir çalışmayla bizim insanlarımızın kazanması da bir hayli zor oluyor. 
İki karakter tek beden olayı var kitapta. Birisi Melanie... Bu arkadaşımız kitabın baş karakterinin vücuduna sahip çevik, cesur ve fadakar bir zat. Ailesini kurtarmak için çeşitli engeller atlatmış tam bir savaşçı. Hayat şartları ve korku ile büyümüş. Ölmesi gerekirken ölüme karşı savaşan temiz yüzlü bir kız.
 Kitabın as oyuncusu ve Melanie'nin bedenine girmiş uzaylı ruh ise Göçebe... Bu hanım ruhumuz ise nur gibi beyaz, tüyü müylü bir şey. Hassas, sevgi dolu, ana gibi yüreği olan şefkatli bir vatandaş. Melanie ne kadar zorluysa bu kızımız da o kadar yumuşak. Kader bunları aynı bedende birleştirince zincirin en güçlü halkası olması gereken uzaylı , Melanie'nin savaşını kendine mal ederek en zayıf halkaya dönüşüyor ve cephede insan saflarının en ön kısmında yerini alıyor. 
  Kitabı okurken sadece okumakla kalmıyor Meyer'in kalitesiyle yaşıyorsunuz resmen. Bu yapımı kesinlikle tavsiye ediyorum. Kitaplığınızın baş köşesine koyun diyorum. İyi okumalar...



Aşağıda kitabın konusu bulunuyor.

Dünyamız görünmeyen bir düşman tarafından istila edilmişti. İnsanların bedenleri, bu istilacılar için sahiplik yaparken bedenler bir değişikliğe uğramamış gibi görünse de, zihinleri ele geçiriliyordu. Neredeyse herkes teslim olmuştu.Geriye kalan "vahşi" birkaç insandan biri olan Melanie, yakalandığı zaman sonunun geldiğine inanır. Göçebe, Melanie'nin bedenini alan "ruh", yetkililer tarafından bir insan bedeninin içinde yaşarken karşılaşabileceği zorluklar hakkında uyarılmıştır: Baskın duygular, hislerin yoğunluğu, çok canlı olabilen anılar… Ama Göçebe'nin beklemediği bir zorluk vardır: Bedeninin önceki sakini zihninden vazgeçmeyi reddeder.Göçebe, Melanie'nin düşüncelerinin derinlerine inerek geri kalan insanların nerde olduğunu öğrenmeye çalışır. Ama Melanie'nin zihninde tek görebildiği, sevdiği adamın, hâlâ saklanan bir insan olan Jared'ın hayalidir. Bedeninin arzularına direnemeyen Göçebe, yakalamak zorunda olduğu bu adama karşı özlem duymaya başlar. Dış güçler, Göçebe ve Melanie'yi, aslında istemeseler de, ortak bir hedefte birleştirir ve birlikte sevdikleri adamı bulmak için tehlikeli ve sonu belli olmayan bir macera için yola koyulurlar.Zamanımızın en çok ilgi uyandıran yazarlarından biri olan Stephenie Meyer, aşkın direnci ve insan olmanın asıl anlamını anlatan, unutulmaz ve heyecan dolu bir romanla yine sizlerle beraber.

1 yorum:

  1. daha önce bu kitabı görmüştüm güzel bir kitap olmadığını düşündüm...yorumunla kitap önem kazandı gözümde..:) tşkr...(Ayşegül)

    YanıtlaSil

eklemek istediğin bir şey varsa çekinme, söyle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...